Bujinkan Sint-Niklaas

Ninja Kids en Juniors – training voor kinderen van 5 tot 14 jaar

Zoek je een leuke en actieve vorm van lichaamsbeweging voor je zoon of dochter? Wil je dat je kind daarbij leert om voor zichzelf op te komen? Dan is deze niet-competitieve vorm van zelfverdediging de oplossing. Tijdens de Ninja Kids en Juniors-trainingen leren jongens en meisjes tussen 5 en 14 jaar al spelenderwijze de basis van Bujinkan.

De eerste 3 trainingen zijn gratis. Zo kun je zien of Bujinkan iets voor jouw zoon of dochter is. We zouden je wel willen vragen om op voorhand de lesgever Thomas Pyl te contacteren. Inschrijven is overigens het hele jaar door mogelijk en regel je ter plaatse bij Thomas.

Praktische informatie over trainen bij Bujinkan Sint-Niklaas vind je bij Training.

Ninja Kids en Ninja Juniors

De Ninja Kids zijn onze allerjongste leden van 5 tot 9 jaar. De Ninja Juniors zijn onze leden van 10 tot 14 jaar. Beide groepen trainen twee keer per week, elk afzonderlijk. De exacte trainingsdagen en -uren kan je terugvinden onder Training.

Beginselen van Bujinkan

Tijdens de training leren de kinderen op een spelende manier de basis van Bujinkan en zo een vorm van zelfverdediging. Die basis bestaat uit 4 belangrijke delen die nodig zijn om een correcte lichaamstechniek aan te leren.

 1. kamae: de basishoudingen waarbij je leert een natuurlijke lichaamshouding aan te nemen zonder je gewrichten te belasten
 2. ukemi: de rol- en valbreektechnieken waarbij je leert om ontspannen en vloeiend te bewegen én om je niet te bezeren wanneer je geworpen wordt
 3. sanshin no kata / gogyo no kata: de oefenvormen van de vijf elementen aarde (chi), water (sui), vuur (ka), wind (fu) en leegte (ku)
 4. kihon happo: de acht basistechnieken waarbij je enkele fundamentele principes leert zoals afstand, balans en timing

Extra vaardigheden

Door Bujinkan te beoefenen, leren ze bovendien nog andere vaardigheden die ook buiten de training en in het dagdagelijkse leven van belang zijn.

 • coördinatie
 • correcte ademhaling
 • respect en discipline
 • geduld en doorzettingsvermogen
 • zelfbewustzijn en zelfzekerheid
 • instinctief handelen en afgaan op je gevoel
 • samenwerken in groep
 • confrontaties vermijden
 • ...

Trainen met wapens?

Bujinkan is een Japanse krijgskunst waarin met traditionele wapens gewerkt wordt, zoals het zwaard, de korte of lange stok en werpprojectielen. Maar voordat je correct met wapens kunt trainen, is het belangrijk dat je controle hebt over jezelf. Dat doe je door eerst ongewapend te oefenen (tai jutsu).

Ook tijdens de kindertrainingen wordt er met wapens getraind. Die zijn altijd gemaakt van hout, plastiek of kunststof, zodat ze elkaar niet verwonden. Met metalen wapens wordt er bij de Ninja Kids en Ninja Juniors dus nooit getraind.

Voordelen

Er zijn genoeg redenen waarom martial arts goed zijn voor kinderen. Zo zijn ze fysiek bezig door aan hun conditie en lenigheid te werken. Bovendien moeten ze zich ook mentaal inspannen, want ze leren steeds nieuwe technieken en bewegingen. Daarnaast leggen ze sociale contacten met de andere kinderen en leren ze met een trainingspartner samenwerken.

De voordelen die de meeste ouders aanhalen, zijn respect en discipline, maar dat mag niet de enige reden zijn om je zoon of dochter naar onze dojo (= de ruimte waar we trainen) te sturen. Het is namelijk essentieel dat je kind gemotiveerd is om te komen trainen en bij te leren. Pas als je kind bereid is om zich toe te leggen op een krijgskunst, zal het ook de discipline en het respect vinden om zich volledig in te zetten tijdens de trainingen.

Verantwoordelijkheid

Het is noodzakelijk om de aangegeven richtlijnen steeds op te volgen en niet onbesuisd te gaan experimenteren om zo geen kwetsuren bij uzelf of uw trainingspartner te veroorzaken. Bujinkan is net als alle martial arts een contactsport en er kunnen dus wel eens botsingen gebeuren. Om dat tot een minimum te beperken, ligt de intensiteit veel lager bij de kindertrainingen dan bij de volwassenen. Bovendien werken we nooit met metalen wapens om ernstige verwondingen te vermijden.

Ninja Kids

Ninja Kids

Ninja Kids

Ninja Kids

Ninja Kids