Masaaki Hatsumi
Masaaki Hatsumi is sinds begin jaren '70 de huidige grootmeester van Bujinkan en dus ook van de 9 scholen daarbinnen. In 1972 werd hij de 34ste grootmeester van Togakure Ryu en erfde hij ook de andere scholen van zijn leermeester Takamatsu. Kort daarna richtte hij de internationale vereniging Bujinkan op waardoor ook westerlingen de kans kregen om Bujinkan te beoefenen.
Masaaki Hatsumi werd geboren in 1931 in Chiba, een Japanse stad ten zuidoosten van Tokio. Hij studeerde af aan de universiteit van Meji en specialiseerde zich onder andere in kinesitherapie, chiropraxie en theaterkunsten.
Hatsumi beoefent al sinds de leeftijd van 10 jaar martial arts. Zo leerde hij judo, karate en aiki jutsu. In 1955 ontmoette hij zijn leermeester Takamatsu, een van de laatste echte ninja's. Gedurende meer dan 15 jaar trainde hij meerdere keren per week bij Takamatsu en leerde zo alles over de verschillende scholen en stijlen binnen Bujinkan. Hatsumi kan dus beschouwd worden als een levende encyclopedie van Japanse krijgskunsten. Hij was bovendien bevriend met andere Japanse grootheden zoals de judoka Yamashita.
Aan het einde van zijn leven gaf Takamatsu de fakkel door aan zijn leerling. Zo geldt Hatsumi sinds 1972 als de huidige grootmeester van de 9 scholen binnen Bujinkan, waarvan Togakure Ryu de oudste en belangrijkste is. Ter ere van zijn leraar bundelde Hatsumi die scholen tot één internationaal systeem en richtte zo de Bujinkan Dojo of "Hal van de Verlichte Krijger" op. Daarmee opende hij als eerste Japanse grootmeester zijn dojo voor westerlingen.
Toshitsugu Takamatsu
Toshitsugu Takamatsu was de vorige grootmeester van Togakure Ryu en gaf zijn kennis door aan de huidige grootmeester Masaaki Hatsumi. Takamatsu wordt beschouwd als de laatste echte ninja die nog op leven en dood vocht.
Takamatsu werd geboren op 10 maart 1889 in Akashi, in het zuiden van Japan. Als kind was hij niet zo sterk en hij werd dan ook vaak gepest en uitgescholden. Daarom stuurde zijn vader hem naar Toda Masamitsu om er martial arts te leren. Toda merkte al snel dat Takamatsu een gedreven student was en leerde hem niet alleen de Shinden Fudo Ryu, maar ook de andere scholen Togakure Ryu, Koto Ryu en Gyokko Ryu.
Op 13-jarige leeftijd ging Takamatsu naar de George Bundow English School in Kobe, waar hij nog een andere school, de Takagi Yoshin Ryu, aanleerde. Vier jaar later kreeg hij daarvoor de graad van menkyo kaiden, wat betekent dat hij daarin volledig geschoold is. In hetzelfde jaar werd hij leerling bij Ishitani Takekage, waarvan hij de Kukishin Ryu, de Hon Tai Takagi Yoshin Ryu en de Gikan Ryu leerde. Voor hij stierf, gaf Ishitani de scrolls van die scholen aan Takamatsu.
Op latere leeftijd raakte Takamatsu geïnteresseerd in het Tendai Boeddhisme en werd zelfs hoofdmonnik in een boeddhistische bergtempel. Zijn passie voor de Japanse krijgskunsten verdween echter niet. Zo schreef hij geregeld artikelen voor de Japanse kranten waarin hij vertelde over de verschillende stijlen waarin hij trainde.
In een van zijn krantenartikelen schreef hij dat een echte martial artist in een gevecht bereid moet zijn om zijn tegenstander te doden. Daarop kwamen felle reacties en een karate-instructeur zei in een tv-interview dat dat fout en gedateerd was. Hij noemde Takamatsu zelfs een man van de oude stempel. Dat werd niet licht opgenomen en Takamatsu regelde een interview om zijn eer te kunnen verdedigen. Hij vertelde dat dat helemaal niet ouderwets was en dat hij de opmerking als een uitdaging zag die hij graag aannam. Hij gaf de man 3 dagen om zijn excuses aan te bieden. Als dat niet gebeurde, zou hij met de karateka vechten en hem doden, terwijl hij zelf de handen op zijn rug gebonden zou houden. De karate-meester excuseerde zich...