Bujinkan Sint-Niklaas

Bujinkan Ryu(ha) – de 9 scholen binnen Bujinkan

Het internationale gevechtssysteem Bujinkan werd in 1972 opgericht door de huidige grootmeester Masaaki Hatsumi ter ere van zijn leermeester Takamatsu. Binnen Bujinkan bestaan er 9 verschillende scholen met elke hun eigen stijl en ontstaansgeschiedenis. 3 van die scholen zijn traditionele Ninpo Ryuha of scholen die zich baseren op de gevechtstechnieken van de ninja. De 6 andere scholen zouden afstammen van traditionele samoerai-scholen.

Togakure Ryu – ninpo

Togakure Ryu is de oudste traditionele ninja-school en werd in de 2de helft van de 12de eeuw opgericht door Daisuke Nishina. De school komt uit de Iga prefectuur, een voormalige provincie in het midden van Japan, en betekent letterlijk "verborgen deur"-school.

Gyokushin Ryu – ninpo

Gyokushin Ryu is ook een ninja-school en werd in het midden van de 16de eeuw opgericht door Sasaki Teruyoshi. Letterlijk betekent Gyokushin Ryu "juwelen hart"-school. Over deze school is er niet veel gekend. We weten wel dat er veel gewerkt wordt met het touw.

Kumogakure Ryu – ninpo

Kumogakure Ryu of de "verborgen in de wolken"-school is de 3de ninja-school en werd in het midden van de 16de eeuw door Iga Ienaga opgericht.

Kumogakure Ryu zou zich niet richten op gevechtstechnieken, maar eerder op survival. Deze school is gespecialiseerd in de ippon sugi noburi (ketting om in bomen te klimmen) en de kamayari (speer met haak aan de punt).

Gyokko Ryu – kosshijutsu

Gyokko Ryu of de "juwelen tijger"-school werd in het midden van de 12de eeuw opgericht door Tozawa Hakunsai, maar pas formeel tot een school omgedoopt rond 1530. Deze school komt uit de Iga prefectuur (een provincie in Japan) en kwam in de vroege jaren 1600 met de Togakure Ryu samen. Dat betekent dat die twee scholen vanaf dan onder één grootmeester vielen en dus samen onderwezen werden.

In deze school gebruikt men vooral cirkelvormige bewegingen en traint men veel op tai sabaki (uitwijken). Daarnaast werken de technieken binnen de Gyokko Ryu vooral op langere afstanden en worden er veel klemmen en worpen gebruikt.

Koto Ryu – koppojutsu

Koto Ryu werd in het midden van de 16de eeuw opgericht door Sakagami Kunishige en betekent letterlijk "het neerslaan van de tijger"-school. Deze school komt ook uit de Iga prefectuur (een provincie in Japan).

De Gyokko Ryu en de Koto Ryu worden vaak als yin en yang gezien, omdat ze elkaar aanvullen en dus samen een compleet gevechtssysteem vormen. Als je beide scholen grondig bestudeert, leer je alles wat je moet weten over martial arts: afstand, stoten, worpen, klemmen, enzovoort. Zo beweegt men in de Koto Ryu in rechte lijnen en traint men op korte afstanden. Bovendien richt de Koto Ryu zich vooral op stoten en niet op klemmen en worpen zoals in de Gyokko Ryu.

Shinden Fudo Ryu – dakentaijutsu / jutaijutsu

Shinden Fudo Ryu werd in de 12de eeuw opgericht door Izumo Yoshiteru en komt mogelijk uit de buurt van Osaka, de op twee na grootste stad van Japan. Letterlijk betekent Shinden Fudo Ryu "onbeweegbaar hart"-school.

Binnen deze school wordt er veel belang gehecht aan de natuur, maar ook aan natuurlijkheid. Dat laatste betekent dat de technieken binnen Shinden Fudo Ryu focussen op vlot, vloeiend en dus natuurlijk bewegen.

Kukishinden Ryu – happo bikenjutsu

Kukishinden Ryu werd in het midden van de 14de eeuw opgericht door Izumo Yoshiteru en kwam voort uit de Kukishin Ryu. Deze school komt uit Kumano, een havenstad in het midden van Japan, en betekent letterlijk de "negen demonen"-school.

Kenmerkend voor deze school is de grote verscheidenheid aan wapens, zoals de katana (zwaard), de hanbo (korte stok) en de rokushakubo (stok van 1,80 m). Daarnaast werkt deze school ook met de bisento (een grotere versie van de naginata of hellebaard) en de daisharin (een soort wiel om boten in de zee te laten).

Gikan Ryu – koppojutsu

Gikan Ryu of de "waarheid, loyaliteit en rechtvaardigheid"-school werd in het midden van de 16de eeuw opgericht door Uryu Gikanbo en komt uit Kawachi, een district in het oosten van Japan.

Er wordt gezegd dat de oprichter van deze school een zwaardlemmet in tweeën brak met een speciale stoottechniek die typisch was voor de Gikan Ryu. Verder is er weinig gekend over deze school.

Akimoto, een student van Takamatsu en leraar van Hatsumi, leerde deze school aan Mifune. Mifune was later een van de oprichters van judo.

Takagi Yoshin Ryu – jutaijutsu

Takagi Yoshin Ryu werd in het midden van de 17de eeuw opgericht door Takagi Shigenobu en betekent "hoge boom, opgeheven hart"-school. Deze school is afkomstig uit Osaka en heeft verschillende takken, zoals Hon Tai Takagi Yoshin Ryu en Hon Tai Yoshin Ryu. Takamatsu was de eerste Japanse martial artist die grootmeester werd van beide takken.